Η συνέχεια του Ομίλου Σκακιστών Ηλιούπολης (Ο.Σ.Η.) ήταν ο Εκπολιτιστικός Σκακιστικός Όμιλος Ηλιούπολης (Ε.Σ.Ο.Η.) (έτος ίδρυσης 1975) με νέα παιδιά από τη γύρω περιοχή και το "πάντρεμα" των σκακιστών με τους "κουλτουριάρηδες" εκείνης της εποχής ήταν γεγονός.

Καταστατικό σαν Εκπολιτιστικός Σκακιστικός Όμιλος Ηλιούπολης (Ε.Σ.Ο.Η.) δεν δημιουργήθηκε ποτέ. Μόνο οι ταμπέλλες και τα έντυπα του συλλόγου  έγραφαν την νέα επωνυμία. Κι αυτό όχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά απλά γιατί όπως έλεγε ο Πρόεδρος δικηγόρος Μενέλαος Ταφτσόγλου δεν ήταν κάτι το απαραίτητο και αναγκαίο η αλλαγή του καταστατικού με νέα επωνυμία.Πρόεδρος για σειρά ετών ο σκακιστής δικηγόρος Μενέλαος Ταφτσόγλου. Στα Διοικητικά Συμβούλια πέρασαν κατα καιρούς οι Πέτρος Μανζιέρης (διετέλεσε επι σειρά ετών Γενικός Γραμματέας του συλλόγου και επί τριετία Πρόεδρος αντικαθιστοντας τον Μενέλαο Ταφτσόγλου),Τάσος Εμανουηλίδης, Θόδωρος Μπαλαμπανίδης, Στέλιος Λιώνης, Πόπη Τσαϊρέλη, Παναγιώτης Μπάρος, Γεωργία Μπάρου, Παναγιώτης Καρυπίδης, Γιώργος Χοτομανίδης, Σάκης Δαλαμάγκας, Σπύρος Μπαρούτας, Γρηγόρης Διαμαντίδης, Γιώργος Ντυμένος, Λίλη Τσορλιανού, Οι αδερφές Βίκυ και Χαρά Μαλιά , η Ελένη, ο Δημήτρης, ο Ηλίας, ο Ηρακλής, ο Στάθης, ο συγχωρεμένος ο Ζαχαρίας, ο Λάκης ο Σαρόγλου, ο Ευκλείδης ,ο Γιωργος Παπαβασιλείου, κ.ά., κ.ά. (ξεχνάω πολλούς συγχωρέστε με).

Αναβρασμός πολιτιστικών εκδηλώσεων.Εκδρομές.Μουσικές βραδιές.Ποιητικές βραδιές.Λογοτεχνικές βραδιές .Εκθέσεις εργοχείρων,φωτογραφίας κ.ά..Επιμορφωτικά παιγνίδια.Εφημερίδες τοίχου.Σκακιστικά σχολεία για μικρούς.Πρωταθλήματα σκακιού.Συλλογικές προσπάθειες για την εξύψωση του πολιτιστικού επιπέδου της Ηλιούπολης.Αυτά και άλλα πολλά ήταν τα ενδιαφέροντα των νέων της συνοικίας εκείνη την εποχή.Αυτά κράτησαν μέχρι το 1982.Στη συνέχεια (μετά το 1982) ο σύλλογος (με την πρώτη του και καταστατική ονομασία Όμιλος Σκακιστών Ηλιούπολης) διοικήθηκε επί σειρά ετών από τους μικρότερους  σε ηλικία  Κώστα Παπαβασιλείου, Λάκη Καφαρίδη, Γιάννη Τσανακτσίδη, Μάκη Διάκο, Σάκη Γιαπαλάκη κ.ά  με περγαμηνές σαν σκακιστικός σύλλογος, όμως η κατάληξη ήταν μοιραία και ο σύλλογος διαλύθηκε.

♦  ΔΕΙΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Ο.Η.