oikonomou

Α ρε νιάτα...και μαλλιά !!! (1973)

kostasfantaros

Νεοσύλλεκτος στο ναυτικό
(1973)

lakiskostasfantaroi

Μαζί με τον πεζοναύτη Λάκη Παπατσαρούχα....Κι όμως συναντήθηκαν φαντάροι και... στα Χανιά της Κρήτης (1974)

-


Πραγματικό όνομα: Κώστας

Χαρακτηριστικά:
Στην εφηβική του ηλικία ήταν ένας κεντρικός αμυντικός παίκτης αλάνας (αλανιάρης)-εξ αυτού και το  παρατσούκλι "Σούρπης"- μετρίου αναστήματος , γοητευτικός νέος που "ράγιζε καρδιές".


Η φήμη του δεν επεκτάθηκε έξω από την αλάνα που βρίσκονταν στην οδό Καραβαγγέλη (εκεί ακριβώς που είναι η σημερινή καφετέρια La Nuit).


Σαν παίκτης ή αθλητής δεν διακρίθηκε σε καμιά ομάδα. Προσπάθειες που έκανε να ενταχθεί στις δυνάμεις του Ορφέα εκείνης της εποχής (1970), ήταν ανεπιτυχείς μιας και προσέκρουσε στην ηγετική φυσιογνωμία του Γιώργου Βαλμά και του λαχειοπώλη Μανώλη, από την Άνω Ηλιούπολη, αλλά και στην απάθεια για το πρόσωπό του από τον προπονητή του Ορφέα του Βασιλειάδη (παλιού παίκτη του ΠΑΟΚ).

Πατρική κατοικία:
Ιδιόκτητη μονόροφη κατοικία στην περιοχή του Πράσινου Κήπου. Το σχέδιο πόλης δεν είχε περάσει ακόμα από εκεί γι αυτό και υπήρχε μπέρδεμα στην ρυμοτομία της γειτονιάς με αδιέξοδα και στενά σοκάκια.

Καταγωγή:
Μοναχοπαίδι. Γεννήθηκε στο Ροδολίβος Σερρών το 1953, από το οποίο μετακόμισε πολύ μικρός (13 ετών) στη Θεσσαλονίκη.

Γονείς:
Ο πατέρας του +Γιώργος, μάστορας της τσαγγαρικής τέχνης  (υποδηματοποιός) , την εποχή εκείνη είχε δικό του κατάστημα στην πλατεία Αριστοτέλους, το οποίο αργότερα επεξέτεινε σε εμπορικό υποδημάτων. Την δουλειά του πατέρα του συνέχισε και ανέπτυξε ο Κώστας, μετακομίζοντας το μαγαζί του στην πλατεία Άθωνος μέχρι το 2000 . Η κακή συγκυρία του επαγγέλματος λόγω Κίνας κλπ είχε σαν αποτέλεσμα να μη μπορέσει να συνεχίσει στο επάγγελμα.
Σήμερα (2010) ο Κώστας είναι υπάλληλος-στέλεχος στην μεγάλη εταιρία ψυχαγωγικών παιγνιδιών Magic Park.

Ιστορικά στοιχεία:

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία (ναυτικό) μέσα στη χούντα και το 1973 κατά την εισβολή των τούρκων στη Κύπρο, στάλθηκε να υπερασπιστεί τον Μακάριο στην Πάφο, με το ψευδώνυμο Οικονομόπουλος. Όταν επέστρεψε από την Κύπρο ήταν εμφανή τα σημάδια από τις μάχες με τους Τούρκους. Για λίγο καιρό κούτσαινε, αλλά γρήγορα επανήλθε, λόγω του ότι τα τραύματά του ήταν επιφανειακά. Στο ιστορικό του καταγράφεται ότι υπερασπίστηκε τον Μακάριο την νύχτα της φυγής του από το νησί.

Για την ηρωική αυτή θητεία του στην Κύπρο ο Κώστας τιμήθηκε από το Ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (Υπουργός Ευάγγελος Μειμαράκης- Ν.Δ.) με μετάλειο ανδρείας σε επίσημη τελετή που έγινε στην Αθήνα το 2009.


Φανατικός οπαδός του Παναθηναϊκού, έφτασε στο σημείο την εποχή του Γουέμπλεϋ , να μασάει πράσινα χαρτιά και...να φτύνει πράσινο σάλιο. Όταν γύρισε από την Κύπρο (στρατιωτικό) όλοι έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ήταν πλέον Παοκτσής. Σαν αίτιο αναφέρθηκε ότι δεν μπορούσε να υποστηρίζει  Αθηναίους ενώ αυτός είναι Θεσσαλονικιός . Παοκτσής παρέμεινε μέχρι και σήμερα.

Κομματικά ιδεολόγος δημοκρατικός.

Δραστηριότητες:
Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του Ορφέα Ηλιούπολης επί σειρά ετών. Διέπρεψε σαν ταμίας , σαν γραμματέας και σαν πρόεδρος. Χαρακτηριστική έμεινε η τιμιότητά του και η σοβαρότητά του. Από τα ενθυμήματα της θητείας του στον Ορφέα έμεινε ιστορικό το σοβαρό του ύφος προς τον τερματοφύλακα Σάκη Καλτσίδη όταν τον ρώτησε  σκωπτικά και με ύφος "τι έγινε Καλτσίδης ...πώς τα πάμε με τον Κεχαγιά;" (από μαρτυρία του Γιάννη Τζαβέλα που παραβρίσκονταν εκείνη την στιγμή μπροστά).

Στα γυμνασιακά του χρόνια σαν παίκτης της ομάδας βόλεϋ του Γυμνασίου Καραμάνογλου, αντιμετωπίζοντας στο σχολικό πρωτάθλημα το Β΄ Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης έμεινε ιστορική η θεαματική απόκρουση στο "φοβερό καρφί" του Καρυπίδη , άριστου παίκτη του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, που αγωνίζονταν στον αγώνα εκείνον με τα χρώματα του Β΄ Γυμνασίου (από μαρτυρίες των συμμαθητών του Γιώργου Πλίκα και  Λάκη Παπατσαρούχα).

Το απόφθεγμα "Οχι κυρ-Τάκη τώρα , θα δουλέψουμε διαφορετικά τώρα" βγήκε από τα χείλη του, όταν σαν ταμίας του Ορφέα προσπαθούσε να μεταπείσει από παραίτηση τον προπονητή της ομάδας Χρυσανίδη και να συνεχίσει το έργο του.(από μαρτυρία του Γιάννη Τζαβέλα)

Οικογενειακή κατάσταση:

Παντρεμένος με τη Χρύσα, έχει δύο παιδιά τον Γιώργο, που είναι φοτητής (2010) στο ΤΕΙ Σερρών στο τμήμα μηχανολογίας και τη Νίκη (φοτήτρια (2010) στο Οικονομικό τμήμα του ΑΠΘ.