Ιδρυτής του Ομίλου Σκακιστών Ηλιούπολης Θεσσαλονίκης (1970) ο  ράφτης Μανώλης Παγκαρλιώτας με συμπαραστάτη τον ομπρελά Ευκλείδη Φωτιάδη. Η παρουσία του νεαρού τότε Γιώργου Παπαβασιλείου καταγράφεται στα ιστορικά στοιχεία του Ομίλου.

Ο Ο.Σ.Η. ιδρύθηκε μέσα στα χρόνια της 7χρονης δικτατορίας, όμως τα ιδρυτικά μέλη του συλλόγου μόνο φίλοι της δικτατορίας δεν ήταν.

Η μνήμη μας αναφέρει σαν ιδρυτικά μέλη εκτός από τον Μανώλη Παγκαρλιώτα, τον σιδηρουργό Λάζαρο Παπαδόπουλο, τον καφεκόπτη Λάζαρου Κελεκίδη, τον Αντώνη Δούκα, τον ταμία της Εθνικής Tράπεζας Αβραάμ Παπαδόπουλο , τον κουρέα της γειτονιάς (που δεν ήξερε σκάκι) Γιώργο Σαγερίδη κ.α.


Το πρώτο εντευκτήριο του ΟΣΗ ήταν σε ένα μαγαζί στην οδό Ρήγα Φεραίου 6, δίπλα στο ραφτάδικο του κυρ-Μανώλη Παγκαρλιώτα , στο σιδεράδικο του Λάζαρου και στο καφεκοπτείο του Λάζαρου. Το σημείο το οποίο περιγράφουμε τώρα είναι τα σημερινά μαγαζιά του Θεολόγη του ράφτη, το τυράδικο των αδερφών Τζαβέλλα και τα άλλα παρακάτω προς την Καραολή-Δημητριου.

Το επόμενο εντευκτήριο ήταν μια μονοκατοικία με ιδιοκτήτες μετανάστες στο Βέλγιο , στην διπλανή οδό Αριστοτέλους στον αριθμό 2 (εκεί που είναι το μαγαζί με τα κεντήματα).

mprosta_ston_OSH_nomarxis_1024x768


(Φωτογραφία ιστορική από το προσωπικό αρχείο του Μενέλαου Ταφτσόγλου).

21 Μαίου 1972 μπροστά στο πρώτο εντευκτήριο του ΟΣΗ στην οδό Ρήγα Φεραίου 6.Διακρίνονται  ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, τέρμα αριστερά η κα. Καλλιόπη Ταφτσόγλου , ο Νίκος Διονυσόπουλος, ο Γιάννης Μυστακόπουλος, ο Κώστας Κωστανάκης, ο Βαλάσης Νικολαίδης, ο δημοσιογράφος της "Θεσσαλονίκης" Δημ.Σειρηνόπουλος, ο Χαρ.Ακριδέλης, ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, ο πατέρας του Γιώργου Παπαβασιλείου κ.ά.

Η ιδέα για δημιουργία συλλόγου ξεκίνησε από εκείνη τη γειτονιά μιας και παίζονταν σκάκι έξω από τα μαγαζιά από τους ίδιους τους μαγαζάτορες σε ώρες αναδουλειάς.

Μετά την έγκριση του καταστατικού ο σύλλογος γράφτηκε σαν ενεργό αθλητικό μέλος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, (που είχε γραμματέα τον πρωταθλητή Ελλάδας και Θεσσαλονικιό ,αείμνηστο, Τριαντάφυλλο Σιαπέρα που βοήθησε πολύ τον ΟΣΗ).

Η ομάδα του ΟΣΗ αγωνίστηκε για δύο χρόνια στη Β΄ Εθνική, αλλά δεν υπήρχαν μεγάλες προοπτικές,  μιας και τα ιδρυτικά της μέλη ήταν και οι βασικοί σκακιστές του συλλόγου. Δεν είχαν συστηματική σκακιστική , "επαγγελματική" παιδεία. Η Ε.Σ.Θ. εκείνη την εποχή έπαιρνε πανελλήνια πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής με σκακιστές προπονημένους και  διαβασμένους.

Όταν στον υπό ίδρυση σύλλογο μπλέχτηκε και ο Ευκλείδης Φωτιάδης, που ήταν  καλός  σκακιστής της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης, τότε ο σύλλογος άρχισε να αποκτά "επαγγελματική" υπόσταση.

Στο σύλλογο γράφτηκαν πολλά παιδιά και υπήρχε φυτώριο σκακιστών. Ο Ευκλείδης δούλευε με μεγάλο μεράκι όλες τις ελεύθερες ώρες του σαν προπονητής και δάσκαλος σκακιού. Προπονούσε και τους μεγάλους βέβαια για να υπάρχει ελπίδα να πιάσει η ομάδα καλή σειρά στο πρωτάθλημα. Τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα γι αυτό ο ίδιος πήρε μεταγραφή από την ΕΣΘ στον ΟΣΗ και αγωνίστηκε για πρώτη χρονιά στην ομάδα σαν πρώτη σκακιέρα το 1972.

Επειδή δεν υπήρχε μεγαλύτερη προοπτική για την ομάδα ο Ευκλείδης έφερε στην ομάδα με μεταγραφή από την ΕΣΘ παίκτες που από διάφορες αιτίες δεν έπαιζαν στην πρώτη ομάδα και ήταν ψιλοδυσαρεστημένοι. Έτσι μέσα σε μια χρονιά ,το 1973, ο ΟΣΗ απέκτησε πολύ ισχυρή ομάδα με τις μεταγραφές των Μενέλαου Ταφτσόγλου [σημερινού (2008) συνταξιούχου δικηγόρου-ο οποίος αργότερα διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος του Συλλόγου και επί σειρά ετών Πρόεδρος της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής], Παύλου Μουτεσίδη (Πολιτικό Μηχανικό, με διεθνές βραβείο στη σύνθεση σκακιστικών προβλημάτων), Νίκου Διονυσόπουλου (πραγματογνώμονα αυτοκινητιστικών υποθέσεων) , +Νίκου Καρβουνίδη (πρόσφυγα που επανήλθε με σκακιστική παιδεία από την Σοβιετική ΄Ενωση), +Τσέντομιρ (Τσέντο) Χατζηχρήστο (πρόσφυγα που επανήλθε από την Γιουγκοσλαυία). Για εφηβικές σκακιέρες ο Ευκλείδης είχε προετοιμάσει τον πέμπτο πανελληνιονίκη εφήβων Γιώργο Παπαβασιλείου, τον Γιάννη Μυστακόπουλο, τον Κώστα Κωστανάκη, τον Πέτρο Μανζιέρη, τον Αντώνη Καραντωνίου κ.ά. Στη γυναικεία σκακιέρα του συλλόγου έπαιζε η Πόπη Τσαϊρέλη.

Ο σύλλογος την επόμενη κιόλας χρονιά ανέβηκε στην Α΄Εθνική και αγωνίζονταν με τα μεγαθήρια της Ελλάδας όπως ο Σκακιστικός Όμιλος Ηλιούπολης Αθηνών, ο Παναθηναϊκός, ο Πειραϊκός, το Παγκράτι, η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης, ο Πανελλήνιος, τα Γιαννιτσά και άλλες ομάδες που καλλιεργούσαν βαθειά το σκάκι.

Οι αθλητές του Ο.Σ.Η. αντιμετώπιζαν μεγάλα σκακιστικά ονόματα όπως οι Μακρόπουλος, Γαβριλάκης, Σιαπέρας, Σκέμπρης κλπ.

Το 1975 ο σύλλογος μετά τη πτώση της χούντας (1974), μετανομάσθηκε σε Εκπολιτιστικό Σκακιστικό Όμιλο Ηλιούπολης (χωρίς αλλαγή καταστατικού) (περισσότερα θα δει ο αναγνώστης παρακάτω για τον ΕΣΟΗ).

♦     ΔΕΙΤΕ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Ο.Σ.Η.

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΚΑΚΙΣΤΩΝ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

 

Ενδεικτικά αναφέρω εδώ τις πρωταθλήτριες ομάδες μέχρι το 2004 στα πανελλήνια πρωταθλήματα Α΄Εθνικής (Σημ. Ο Σκακιστικός Όμιλος Ηλιούπολης που αναφέρεται παρακάτω είναι ο σύλλογος της Ηλιούπολης Αθηνών)

ΔΙΑΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ (1951-2004)

1951 Φιλοσκακικός Σύλλογος Αθηνών
1969 Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος
1970 Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος
1971 Παναθηναϊκός Αθλητικός Όμιλος
1972 Σκακιστικός Όμιλος Ηλιούπολης
1975 Σκακιστικός Όμιλος Ηλιούπολης
1976 Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης
1977 Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης
1978 Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης
1979 Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας
1980 Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας
1981 Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης
1982 Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας
1983 Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας
1984 Όμιλος Αντισφαίρισης Αθλητών "Ηράκλειο"
1985 Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας
1987 Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης
1988 Σκακιστικός Όμιλος Καλλιθέας
1989 Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης
1990 Σκακιστικός Όμιλος Πατρών
1991 Όμιλος Αντισφαίρισης Αθλητών "Ηράκλειο"
1992 Όμιλος Αντισφαίρισης Αθλητών "Ηράκλειο"
1993 Σκακιστικός Όμιλος Περιστερίου
1994 Όμιλος Αντισφαίρισης Αθλητών "Ηράκλειο"
1995 Όμιλος Αντισφαίρισης Αθλητών "Ηράκλειο"
1996 Όμιλος Αντισφαίρισης Αθλητών "Ηράκλειο"
1997 Όμιλος Αντισφαίρισης Αθλητών "Ηράκλειο"
1998 ΕΕ Σύλλογος Κορυδαλλού
1999 Σκακιστικός Όμιλος Καβάλας
2000 ΑΟ "Κύδων" Χανίων
2001 ΑΟ "Κύδων" Χανίων
2002 ΑΟ "Κύδων" Χανίων
2003 ΑΟ "Κύδων" Χανίων
2004 ΑΟ "Κύδων" Χανίων