orfeas2 ΟΡΦΕΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ orfeas2

Ο μεγαλύτερος και ιστορικότερος αθλητικός σύλλογος της Ηλιούπολης.

Από το 1959 προϋπήρχε χωρίς επίσημο καταστατικό με την επωνυμία "ΠΡΑΣΙΝΑ ΠΟΥΛΙΑ".

Δημιουργός της ομάδας ο αείμνηστος Θρακιώτης ζαχαροπλάστης από το Σουφλί του Έβρου Λεωνίδας Παπατσαρούχας.

Την τελική ονομασία σαν Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος (Π.Α.Ο.) ΟΡΦΕΑΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΕΩΣ την πήρε το 1961 με επίσημο καταστατικό από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και με επίσημα χρώματα το πράσινο και το άσπρο.

(Το όνομα ΟΡΦΕΑΣ  αντλήθηκε από τον Θρακιώτη ιδρυτή του συλλόγου  από την  ελληνική μυθολογία, που θέλει τον Ορφέα να είναι γιός του Οίαγρου, βασιλιά της Θράκης).

Για το ποιος  ήταν ο μυθικός ΟΡΦΕΑΣ κάνετε κλικ εδώ.

 

orfeas-paidia

Οι περισσότεροι από αυτούς τους μπόμπιρες προσέφεραν πολλά στις ομάδες του ΟΡΦΕΑ είτε σαν ποδοσφαιριστές, είτε σαν πετοσφαιριστές. Όσοι δεν τους αναγνωρίζετε ρωτείστε τον Αχιλλέα Μοδόπουλο που είναι μαζί τους

orfeas-vasilopita1982

Φεβρουάριος 1982

Κοπή βασιλόπιτας στα γραφεία του συλλόγου

(από αριστερά Πέτρος Μανζιέρης έφορος μπάσκετ, Αλέκος Χριστοδουλίδης πρόεδρος, +Σάκης Βαμβίνης Γ.Γραμματέας)

orfeas-thessalonikia_1024x768

Μάρτιος 1982

Το Δ.Σ. του ΟΡΦΕΑ (από αριστερά Στέλιος Ακριτόπουλος, Πέτρος Μανζιέρης ,Κώστας Μαυροβουνιώτης, Αλέκος Χριστοδουλίδης) ανοίγουν τον ετήσιο  αποκριάτικο χορό του συλλόγου στη "Θεσσαλονικιά", που σημείωσε τρομερή επιτυχία με 300 άτομα προσέλευση.

orfeas-vasilopita-1983_1024x768

Κοπή βασιλόπιτας με πρόεδρο το Γιώργο Τσακαλαίδη,τον Άγγελο Μακρίδη, τον Πέτρο Μανζιέρη, τον Κώστα Μαυροβουνιώτη, τον +Σάκη Βαμβίνη, τον Κώστα Οικονόμου και τον  πρόωρα χαμένο ποδοσφαιριστή του ΟΡΦΕΑ +Χρήστο Στρούντζο.
 

(Η ιστορία του ΟΡΦΕΑ είναι πολύ μεγάλη και καθημερινά συμπληρώνονται στοιχεία. Σε λίγο καιρό θα υπάρξουν και άλλες φωτογραφίες)

(Περιμένουμε περισσότερα στοιχεία για συμπλήρωση. Τα στοιχεία αντλούνται καθημερινά από παλιούς Ηλιουπολίτες και συμπληρώνονται καθημερινά με πρώτο και καλύτερο τον  Γιάννη Τζαβέλα (τον μεγάλο αδερφό από τους τυράδες) με το άριστο μνημονικό.
Τα γραφεία του Π.Α.Ο. ΟΡΦΕΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ κατά καιρούς

(1961-1977) σ' ένα μικρό μαγαζάκι ιδιοκτησίας +Παύλου Αβραμίδη στην οδό Ρήγα Φεραίου (πίσω από το καφενείο του Λάκη Κεχαγιά). Από εδώ εξόρμησαν ο Πρόεδρος Στάθης Παπαγεωργίου μαζί με τον  Γενικό Γραμματέα Πέτρο Μανζιέρη και διαπραγματεύθηκαν τις μεταγραφές του συγχωρεμένου +Μανώλη Παπαδάκη και του Ηρακλή Βουβούδη στον Ηρακλή, με αντίπαλο διαπραγματευτή τον τότε πρόεδρο του Ηρακλή Ντίνο Κοσμόπουλο , μετέπειτα Δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Στο ίδιο αυτό γραφειάκι έγιναν οι μεταγραφές του Γιάννη Σεμερτζίδη στην "Καβάλα" (Α΄Εθνικη τότε), του Μπάμπη Γρηγορίου, του Τάκη Γκάγια, του Νίκου Κασκαρίδη στον Παύλο Μελά και άλλων.Εδώ υπογράφτηκαν δελτία μεταγραφών αξίας αλλά και μεταγραφών "σούπας". Εδώ έδωσε ρεσιτάλ σαν έφορος ιματισμού ο Χάμπος Μαυροφρύδης.

(1978-1981) σε ένα άλλο μαγαζί με ενοίκιο και πάλι , στην οδό Καραβαγγέλη δίπλα στην καφετέρια La Nuit. Σ' αυτό το εντευκτήριο πάρθηκε η ιστορική απόφαση να δημιουργηθεί ομάδα μπάσκετ στον ΟΡΦΕΑ το 1981 και τον επόμενο χρόνο να γίνονταν η ομάδα βόλεϊ. Αιτία δημιουργίας των τμημάτων αυτών ήταν η κατασκευή εκείνη τη χρονιά (1981) του κλειστού γυμναστηρίου Ε.Α.Κ. Σταυρούπολης.

(1982-1996) λίγο παρακάτω με μεγαλύτερο ενοίκιο και πάλι επί της οδού Καραβαγγέλη σε μεγαλύτερο μαγαζί με πατάρι. Εδώ γίνονταν οι περιβόητες και ιστορικές συνελεύσεις του συλλόγου. Σε αυτό το εντευκτήριο έγιναν μεγάλες αγοραπωλησίες παικτών. Εδώ λέχτηκαν τα μεγαλύτερα αποφθέγματα που γράφτηκαν ποτέ στην αθλητική ιστορία....

Θυμηθείτε τη περιβόητη εκείνη διαμάχη του Μάνου του Παοκτσή με τον ταμία του συλλόγου τότε τον Αχιλλέα Μοδόπουλο, όπου ο Μάνος ωρύονταν ότι ο ισολογισμός που παρουσίαζε ο Αχιλλέας ήταν σκανδαλώδης μια και δεν του... έβγαιναν τα νούμερα έτσι όπως τα παρουσίαζε ο ταμίας. Τελικά τα πνεύματα ηρέμησαν όταν οι ψυχραιμότεροι απέδειξαν στον Μάνο ότι στην αφαίρεση που έκανε με το νου του έβαζε επάνω τον μικρότερο αριθμό και από κάτω τον μεγαλύτερο.

Θυμηθείτε τα κυλικεία που φτιάχτηκαν μέσα στο εντευκτήριο από τον Χάμπο Μαυροφρύδη και από τον Παναγιώτη Γεωργιάδη (χασάπη).Έμειναν ιστορικές οι στιγμές που ο Παναγιώτης έσβηνε με ξύδι τα "ηφαιστειακά" κάρβουνα της καινούριας του ψησταριάς και από τη φλόγα που σηκώνονταν κόντευε να πάρει φωτιά η μισή Ηλιούπολη και τα περίχωρα.(Το θαύμα είναι ότι πάντα γλιτώναμε τη πυρκαγιά).

Η τελική μετακόμιση (1997) έγινε στο ιδιόκτητο ημιυπόγειο της οδού Ρήγα Φεραίου που αγοράστηκε με τα χρήματα από την μεταγραφή του Θόδωρου ( Άκη) Χατζηαντωνίου (βόλεϊ) στον Παναθηναϊκό.

 

Η πορεία του ΟΡΦΕΑ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

Η πορεία του Ορφέα μέσα στο χρόνο ήταν μεγαλειώδης μιας και δημιουργήθηκαν και άλλα τμήματα πλην του ποδοσφαίρου. Το μπάσκετ  το 1981 και το βόλεϋ  το 1982 με φοβερές επιτυχίες.

Ο σύλλογος διέπρεψε στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της ΕΠΣΜ (ποδόσφαιρο) , της ΕΚΑΣΘ (μπάσκετ) και της ΕΠΕΣΘ (βόλεϊ) μέχρι το 2000. Με την αλλαγή του αιώνα έγινε και το μεγάλο μπαμ....

Η έλλειψη παραγόντων οδήγησαν τον ιστορικότερο σύλλογο της Ηλιούπολης σε συγχώνευση  με τις άλλες ποδοσφαιρικές ομάδες της Ηλιούπολης (Αστραπή Κυψέλης και Αναγέννηση) και στη δημιουργία του Γ.Σ. ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ.  Μοναδικό άθλημα το ποδόσφαιρο.

Είναι γεγονός ότι δημιουργήθηκε μια ισχυρή ομάδα στο ποδόσφαιρο που πρωταγωνιστεί στα πρωταθλήματα ΕΠΣΜ και ο ενιαίος σύλλογος έχει φυτώρια και υποδομές, όμως εξαφανίστηκαν τα τμήματα του μπάσκετ και του βόλεϊ. 

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΒΟΛΕΪ