«26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ» ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ

·     Ο πλανήτης μας έχει περισσότερους από 6 δισεκατομμύρια κατοίκους που μιλάνε περίπου 6.000 – 7.000 διαφορετικές γλώσσες.

·        Λίγες είναι οι γλώσσες που μιλιούνται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους (π.χ. τα αγγλικά, τα κινέζικα, τα ισπανικά).Οι περισσότερες γλώσσες μιλιούνται από μερικές μόνο χιλιάδες ή ακόμα και εκατοντάδες ανθρώπους.

·        Στην Ευρώπη μιλιέται μόλις το 3% των παγκοσμίως γνωστών γλωσσών, δηλαδή  περίπου 225 γλώσσες. Οι περισσότερες γλώσσες μιλιούνται στη βορειοανατολική Ασία, στην Ινδία, στην Αφρική και στη Βόρεια Αμερική. Οι 5 πιο δημοφιλείς γλώσσες (με κριτήριο τους ανθρώπους που τις μιλάνε σα μητρική γλώσσα) είναι τα ρώσικα, τα γερμανικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ιταλικά.

·        Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν έναν αριθμό από παραδοσιακές διαλέκτους. Στη ρωσική δημοκρατία μιλιούνται π.χ. 130 – 200 διαφορετικές διάλεκτοι.

·        Όλες οι γλώσσες έχουν την ατομική τους ταυτότητα και αξία και όλες είναι αποδεκτές σαν μορφές έκφρασης των ανθρώπων που τις χρησιμοποιούνε. Είναι γνωστό από έρευνες στο επίπεδο των παιδιών που μαθαίνουν μια γλώσσα ότι καμία γλώσσα δεν έχει ιδιαίτερες δυσκολίες στην εκμάθησή της σε σχέση με κάποια άλλη γλώσσα.

·        Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το φυσικό είναι να μιλάς μία μόνο γλώσσα, παραπάνω από το μισό πληθυσμό της γης μιλάει 2 γλώσσες και ένας σημαντικός αριθμός μιλάει τρεις η περισσότερες γλώσσες. Οι άνθρωποι που μιλάνε 2 γλώσσες έχουν πολλά προνόμια. Γνωρίζοντας 2 γλώσσες ο άνθρωπος αυξάνει τις πιθανότητες να μάθει εύκολα μια τρίτη γλώσσα. Όσοι γνωρίζουν 2 γλώσσες έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα στη σκέψη τους. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν ταχύτερη πρόοδο από όσους μιλάνε μία μόνο γλώσσα σε συγκεκριμένες γνωστικές περιοχές και ακόμα είναι πιο δημιουργικοί στις γλωσσικές ικανότητες.

·        Οι γλώσσες συνδέονται μεταξύ τους όπως τα μέλη μιας οικογένειας. Οι περισσότερες γλώσσες της ευρωπαϊκής ηπείρου μπορούν να ομαδοποιηθούν μαζί σαν μια μεγάλη Ινδοευρωπαϊκή γλωσσική οικογένεια, εξαιτίας των κοινών τους ριζών.

·        Οι γλωσσικές οικογένειες στην Ευρώπη με τα περισσότερα μέλη-ομιλητές είναι η Γερμανική, η Λατινική και η Σλαβική.

·        Η Γερμανική οικογένεια έχει ένα Βόρειο κλάδο με τα Δανικά, Νορβηγικά, Σουηδικά, Ισλανδικά και τη γλώσσα από τα νησιά Φερόες. Έχει επίσης έναν δυτικό κλάδο με τα Γερμανικά, Ολλανδικά, FRISIAN, Αγγλικά και YIDDISH. Η Λατινική οικογένεια έχει σα μέλη τα Ρουμανικά, Ιταλικά, Κορσικανικά, Ισπανικά, Πορτογαλέζικα, Καταλανικά, OCCITAN, Γαλλικά, ROMANSH, LADIN, SARDINIAN. Στη Σλαβική οικογένεια ανήκουν τα Ρώσικα, Ουκρανικά, Belarusian (Λευκορωσικά), Πολωνικά, Σέρβικα, Τσέχικα, Σλοβάκικα, Σλοβένικα, Κροατικά και Βουλγάρικα.

·        Ξεχωριστές γλωσσικές οικογένειες με 1 μόνο μέλος είναι τα Ελληνικά, τα Αλβανικά και τα Αρμένικα.

·        Οι περισσότερες γλώσσες χρησιμοποιούν το λατινικό αλφάβητο. Τα ρώσικα και μερικές σλαβικές γλώσσες χρησιμοποιούν το κυριλλικό. Τα Ελληνικά, τα YIDDISH, τα Γεωργιανά και τα Αρμένικα χρησιμοποιούν το δικό τους αλφάβητο.

·        Εξαιτίας των μεταναστών στα ευρωπαϊκά κράτη η Ευρώπη έχει γίνει ιδιαίτερα πολύγλωσση. Το Λονδίνο για παράδειγμα έχει περισσότερες από 300 γλώσσες σαν home γλώσσα. Οι περισσότερες άλλες δυτικές μεγάλες πόλεις έχουν από 100-200 σα μητρικές γλώσσες του σχολικού πληθυσμού τους. Οι πιο διαδεδομένες από αυτές είναι τα αραβικά, BERBER, τούρκικα, κουρδικά, Hindi, Punjabi και κινέζικα.

·        Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στο τέλος του αιώνα που διανύουμε τουλάχιστον οι μισές γλώσσες του κόσμου θα εξαφανιστούν. Μέσα σε 2 γενιές, αν δεν υπάρχουν παιδιά να μάθουν τη γλώσσα, μια γλώσσα μπορεί να εξαφανιστεί εύκολα.

·        Η διαδικασία εκμάθησης μιας ξένης γλώσσας μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι ενήλικες μπορούν να μάθουν μια ξένη γλώσσα πολύ εύκολα, ειδικά αν είναι η δεύτερη ξένη γλώσσα. Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει ότι οι δάσκαλοι διδάσκουν αλλά μόνο οι μαθητές μαθαίνουν. Στο τέλος ο κάθε ένας είναι υπεύθυνος για τη δική του πρόοδο.

·        Μαθαίνοντας μια ξένη γλώσσα σημαίνει ανάμεσα στα άλλα ότι μαθαίνεις να κατανοείς άλλους δρόμους σκέψεις και πράξης.

·        Το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε από το 2001 την 26η Σεπτεμβρίου σαν την Ημέρα αφιερωμένη στις Γλώσσες.

·        Η Ευρωπαϊκή Ημέρα για τις Γλώσσες έχει σαν σκοπούς τα εξής:

  • Να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες για τη σημασία της εκμάθησης ξένων γλωσσών
  • Να ανεβάσει την εκτίμηση και την προσοχή προς ΟΛΕΣ τις γλώσσες που μιλιούνται στην Ευρώπη
  • Να προωθήσει την εκμάθηση ξένων γλωσσών σε όλη τη διάρκεια της ζωής του ανθρώπου
Please follow and like us: